BELI EMAS SECARA ANSURAN (EPP)
PublicGold / Tips

BELI EMAS SECARA ANSURAN (EPP)

“Mudahnya beli emas Public Gold macam shopping beli tiket Air Asia atau lazada” Komen seorang rakan yang sudah mula mengenali dan mula menyimpan emas jenama Public Gold. Sistem pembelian emas secara atas talian yang dibuka selama 24 jam setiap hari selama 365 hari/setahun sangat memudahkan penyimpan untuk beli dan tambahkan simpanan masing-masing. Bila-bila masa. Kat … Continue reading

EMAS PENYELAMAT
Pengurusan kewangan / Simpan emas / Tips

EMAS PENYELAMAT

Pernah tidak menghadapi masalah duit tunai untuk menyelesaikan beberapa urusan penting? Situasi ini biasanya berlaku ketika di pertengahan bulan sebelum gaji bulan seterusnya tiba. Tabiat salah yang biasa dilakukan adalah sama ada dengan mengorek duit tabungan di bank, meminjam dari ahli keluarga atau rakan sekerja dan lebih menyedihkan, meminjam dari ah long. Ketiga-tiga tindakan ini … Continue reading

WANG KERTAS vs EMAS
Tips

WANG KERTAS vs EMAS

Sebab kita nampak nombor yang sama tetap tidak berubah pada duit kertas tu, tapi kuasa membelinya telah berkurangan. RM100 tetap tertulis RM100, tapi kuasa beli dah berkurangan tidak seperti RM100 tahun sebelumnya. Kita memerlukan duit yang lebih untuk dapatkan suatu barang yang sama. Contoh seperti tahun 2000 emas boleh dibeli dengan duit lebih kurang RM40/gram, … Continue reading

AWAS! JAUHI SCAMMER EMAS
Tips / Umum

AWAS! JAUHI SCAMMER EMAS

Bidang pelaburan dan simpanan emas masih dianggap sebagai perkara yang masih baharu buat sebilangan masyarakat. Mengapa saya berkata sedemikian? Pengalaman sepanjang memberikan penerangan kepada orang awam yang berminat ingin tahu tentang simpanan Public Gold, kebanyakkannya tidak jelas fungsi emas yang sebenar dalam kehidupan. Hampir kesemua yang saya temui adalah pengetahuan yang agak terbatas dalam mengenalpasti … Continue reading

LEWAT BERMULA, BEBANAN SEMAKIN BERTAMBAH
GAP / Tips

LEWAT BERMULA, BEBANAN SEMAKIN BERTAMBAH

Bila bab menyimpan ni diberitahu untuk bermula lebih awal, ramai yang bertangguh sebab rasa ada banyak masa lagi. Saya nak kongsikan satu petikan dalam buku Joe Girard seorang penulis yang namanya tersenarai dalam Guinness Book Of World Records. Saya olah sikit ikut versi sendiri. “Sekiranya saya berikan rakan-rakan sebutir pasir halus dan diletakkan dalam poket … Continue reading